Queen Margrethe’s 80th Birthday

Queen Margrethe celebrates her 80th birthday today, unfortunately, with far less fanfare than was originally planned. The Danish court has released some wonderful photos this week to celebrate, including:

New portraits with Crown Prince Frederik and Prince Christian

View this post on Instagram

I dag offentliggøres de tre første billeder i en ny kunstportrætserie i anledning af Hendes Majestæt Dronningens forestående 80-års fødselsdag. Portrætterne er taget af fotograf Per Morten Abrahamsen, og serien indeholder både generationsportrætter af Dronningen sammen med Hans Kongelige Højhed Kronprinsen og Hans Kongelige Højhed Prins Christian samt individuelle portrætter af Dronningen. Per Morten Abrahamsen er især kendt for sit iscenesatte fotografi, som ofte bryder rammen for det traditionelle portræt. Portrætserien er udformet i et samspil mellem fotografens research og forslag samt Dronningens egne ønsker. Portrætterne er taget i efteråret og vinteren 2019 i Christian IX’s Palæ på Amalienborg samt på Fredensborg Slot. 📸 Per Morten Abrahamsen©️

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

New photos of the birthday girl, taken at home

View this post on Instagram

I dag offentliggøres to nye portrætter af Hendes Majestæt Dronningen i anledning af den forestående 80-års fødselsdag. Portrætterne er taget af fotograf Per Morten Abrahamsen på Fredensborg Slot i september 2019. På det første billede ses Dronningen i sit arbejdsværelse på Fredensborg Slot. Rummet, som også var arbejdsværelse for Dronning Ingrid, stod oprindeligt i hvidt og guld, men i 1999 fik Dronningen stuen malet om efter de oprindelige røde farver. ”Hvis man giver et lille rum en kraftig farve, så er det pludselig ikke så lille. Det ophæver begrænsningen i rummet”, har Dronningen fortalt om restaureringen af arbejdsværelset. På det andet billede sidder Dronningen i Havesalen på Fredensborg Slot, som gennem slottets 300-årige historie har dannet ramme om en række portrætter af den kongelige familie. Et af de mest kendte er Lauritz Tuxens store maleri af Christian 9. med Dronning Louise samt deres børn, børnebørn og svigerbørn. 📸 Per Morten Abrahamsen ©️

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

Gallery of photos taken throughout her life (with some fantastic hats!)

View this post on Instagram

Da borgerne i Danmark stod op tirsdag den 16. april 1940, var det til en blæsende forårsdag, hvor temperaturerne i aviserne blev spået til at svinge fra 2,1 til 7,8 grader. På forsiderne var nyhederne præget af den tyske besættelse, men dagen ændrede karakter, da en lille pige på 3.300 gram kom til verden klokken 10.10 i Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg. Efter kun 23 minutter blev følgende telegram udsendt: ”Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Ingrid nedkom Tirsdag Kl. 10.10 med en velskabt Datter. Moder og Barn befinder sig vel.” I morgen er det 80 år siden, at dette fandt sted, og på Kongehusets hjemmeside (www.kongehuset.dk) bringes der i den anledning 80 fakta og små historier fra Hendes Majestæt Dronningens liv.

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

A look at some of the Queen’s passions (scroll to the second clip which shows describing, in English, the hat for one of her costume designs, which she models wonderfully!)

Gallery of past milestone birthday portraits

View this post on Instagram

Gennem tiden er Hendes Majestæt Dronningen blevet fotograferet adskillige gange. Både af pressefotografer, men også af befolkningen, når Majestæten deltager i officielle begivenheder. En række billeder er dog noget ganske særligt. Det er de officielle portrætfotografier, som oftest bliver taget i forbindelse med særlige mærkedage i Dronningens liv. Sammen med fotografen er Dronningen involveret i processen bag portrætbillederne, og i mange år var det afdøde Rigmor Mydtskov, der tog officielle billeder af Dronningen. I dette opslag ses en række af Mydtskovs portrætter af Majestæten: fra tronbestigelsen i 1972 til 60-års fødselsdagen i 2000. Se flere billeder på Kongehuset hjemmeside. I morgen og frem til på torsdag afsløres en række nye portrætfotografier af Majestæten. Portrætterne er taget af fotograf Per Morten Abrahamsen i forbindelse med Dronningens 80-års fødselsdag den 16. april. Billederne vil kunne ses på Kongehusets hjemmeside og sociale medier. 📸 Rigmor Mydtskov, Huset Mydtskov©️

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

A look at the commemorative coin, minted to celebrate this occasion

To celebrate Queen Margrethe’s birthday today, let’s raise a glass and share our favourite of her hats (or tiaras, if you wish!). For me, it’s the coral straw double-brimmed picture hat with red dotted paler pink upper brim she wore to Royal Ascot in 2002- such great colour with a little bit of bonkers from the pink and orange curling trim. Which of her hats stand out most in your memory?

Embed from Getty Images

Photos from Getty as indicated 

24 thoughts on “Queen Margrethe’s 80th Birthday

 1. LOL
  Embed from Getty Images

  And the Queen needs to bring this one back
  Embed from Getty Images

 2. Embed from Getty Images

  Embed from Getty Images

  Embed from Getty Images

 3. A few more, and some are feathered and could go in the previous post.

  Embed from Getty Images

 4. I wish some of these would make a comeback
  Embed from Getty Images

  Embed from Getty Images

  I think this one, from 1994, was repeated recently, so there’s hope for some of these hats
  Embed from Getty Images

  • Oh, yes, Maja!
   The first photo in your post— the purple one. Don’t recall ever seeing it before and it is marvelous!
   Perfect brim, scale, and the color is so perfect for her. She needs to repeat this hat as soon as circumstances allow.
   Thanks so much for passing these along!

 5. An elegant little one: Embed from Getty Images

 6. Queen Margrethe has worn some wonderful hats over the years
  Embed from Getty Images
  Embed from Getty Images

  • A few of my favorite photos of her, hats, tiaras and dachshunds included
   Embed from Getty Images

   Embed from Getty Images

 7. She has worn, and continues to wear, beautiful hats, but of course we have to include this cheerful number: Embed from Getty Images

  • I was going to add this one to my list, so I’m very glad you did! Regardless of the hat, it’s such a delightful photo and shows Queen Margrethe at her best! She just exudes life. I love it!

 8. Thank you Shanon!

  My gosh. All of the hats in your post are remarkable. My top choices are the yellow/ gold straw hat in the first set ( minus the daisy jewelry, although I had similar pieces a million years ago), and the navy and the pink hat in your third set. Queen Margrethe has her own style, and she always exudes confidence and optimism.

 9. Happy Birthday Queen Margrethe! I think she’s had some lovely hats over the years:

  Embed from Getty Images

  Embed from Getty Images

  Embed from Getty Images

 10. Sweet birthday messages from her grandchildren

  and from Spanish, Dutch, Norwegian, Swedish, Belgian and Luxembourg royal families for their “Aunt Daisy”

  View this post on Instagram

  🇸🇪 🇳🇴 🇳🇱 🇩🇰 🇪🇸 🇧🇪 🇱🇺⁣ Det var en glæde for Hendes Majestæt Dronningen, da en række af Europas kongelige for kort tid siden overraskede Dronningen med en fødselsdagsvideohilsen. ⁣ ⁣ Her vises et kort uddrag fra de mange hilsner fra Deres Majestæter Sveriges, Norges, Spaniens , Belgiens og Nederlandenes Konger og Dronninger, Deres Kongelige Højheder Luxembourgs Storhertugpar samt Deres Kongelige Højheder Norges Kronprinspar, Sveriges Kronprinsessepar og Prins Carl Philip.⁣ Herudover modtog Majestæten en række private videohilsener fra Dronningens kollegaer, familie og venner blandt de europæiske kongehuse, herunder en personlig hilsen fra Deres Kongelige Højheder Prinsen af Wales og Hertuginden af Cornwall. ⁣ // A number of Europe’s royal family members surprised Her Majesty The Queen with a video greeting on 16 April 2020 on the occasion of the 80th birthday. Though Their Majesties and Their Royal Highnesses could not be present to celebrate The Queen in Denmark as otherwise planned, all nevertheless wanted to delight Her Majesty with personal congratulations. Here are excerpts from the many greetings that The Queen has just seen.⁣ In the video, you can see greetings from Their Majesties The Kings and Queens of Sweden, Norway, Spain, Belgium and The Netherlands, Their Royal Highnesses the Grand Duke and Grand Duchess of Luxembourg and Their Royal Highnesses the Crown Prince Couple of Norway, the Crown Princess Couple of Sweden and Prince Carl Philip. In addition, Her Majesty received a number of other private video messages from the Queen’s colleagues, friends and family members among the European royal houses, including a personal greeting from Their Royal Highnesses The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall. ⁣ ⁣ 🎥: Kongehuset i samarbejde med⁣ @kungahuset @detnorskekongehus ⁣ @koninklijkhuis ⁣ @belgianroyalpalace ⁣ @courgrandducale ⁣ @crownprincessmm ⁣ @prinsparet og det spanske kongehus©️⁣

  A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

 11. I love to see Queen Margrethe in big hats. Here’s a timeless classic, Paris 1970:
  Embed from Getty Images
  Christening of Crown Prince Frederick 1968:
  Embed from Getty Images
  Margrethe’s civil wedding ceremony 1967. Does anyone have a colour pic of this event?
  https://www.gettyimages.com.au/detail/news-photo/princely-marriage-of-margrethe-of-denmark-and-henri-de-news-photo/162860668
  And a cheerful orange and white polka-dot hat from 1970, Dusseldorf: https://www.gettyimages.com.au/detail/news-photo/kronprinzessin-margrethe-von-d%C3%A4nemark-und-ihr-mann-prinz-news-photo/1213205262?adppopup=true

  • Mcncln, it’s YELLOW!! The woman next to her didn’t seem to enjoy it as much.

  • These are just fabulous hats! The one at the christening is just so gorgeous! The polka dot hat is amazing. I always thought Princess Diana brought polka dots into fashion, but Queen Margrethe was at least a full decade ahead! Thanks so much for sharing 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.